• Profil • Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości • Zaloguj  
forum rosyjskie

Poprzedni temat :: Następny temat
praca dla rusycysty
Autor Wiadomość

akakij 

Wysłany: 27-05-2007, 15:28   praca dla rusycysty

Bardzo proszę o jakieś informacje na temat możliwości znalezienia pracy dla rusycysty w Białymstoku. Czy jest to trudne? Możliwe, że będę musiała przeprowadzić się do Białegostoku. Obecnie uczę rosyjskiego w szkole średniej. Bardzo obawiam się, że znalezienie pracy w Białymstoku będzie trudne. Interesują mnie różne możliwości, nie tylko praca w szkole.Prosiłabym także o informacje dotyczące samego miasta. Jak się w nim mieszka? Pozdrawiam!

KKasia 

Wysłany: 27-05-2007, 17:08   

Wbrew pozorom w Biaymstoku nie jest łatwo o pracę dla rusycysty. Jeśli chodzi o szkołę, to na 50 podstawówek tylko w dwóch jest język rosyjski i to w dodatku jak oprzedmiot nieobowiązkowy. W szkołach średnich jest lepiej, ale gdy szukałam pracy i skłądałam dokumenty do szkół średnich dyrekcja mówiła mi wprost ze szans na zatrudnienie nie ma, bo mają nauczycieli, którzy są na emeryturze i ucza jeszcze na pół etatu w szkole :-/ Jeśli chodzi o firmy to jesli kilka firma w naszy mwojewództwie, które zajmują się kontaktem ze wschodem. Potrzebują jednak specjalistów ze znajomościa co najmniej dwóch jezyków obcych (w tym obowiązkowo jęz. angielski), no to płacą grosze.

akakij 

Wysłany: 27-05-2007, 19:23   

Dziękuję za informacje dotyczące znalezienia pracy. Nie są zbyt optymistyczne, niestety tak jak się spodziewałam. A jak tam ogólnie wygląda życie w Białymstoku? Mogłabyś jeszcze coś dodać. Jakie to miasto? Spokojne, czy raczej nie?

KKasia 

Wysłany: 28-05-2007, 09:13   

Nie wiem czy moja wypowiedź będzie obiektywna, ale bardzo mi się podoba Białystok. Jest o wiele spokojniejszym miastem niż Warszawa, nie ma tekiego tempa, huku, i ogólnie żyje się spokojnie. Możemy się pochwalić dużą ilością zieleni, parkami i ogromna ilością kościołów, ale tutaj zdania są podzielone czy warto tym sie chwalić czy nie ;-)

akakij 

Wysłany: 28-05-2007, 14:33   

Dzięki za informację. kulaj:

akakij 

Wysłany: 28-05-2007, 19:48   

KKasiu, przepraszam, że ciagle mam nowe pytania, ale ta przeprowadzka dla mnie to rewolucja i mam obawy. Czy mogłabyś mi jeszcze powiedzieć jakie rejony miasta są najbezpieczniejsze, najbardziej optymalne do zamieszkania z dziećmi całą rodziną, a gdzie mieszkania czy domu lepiej nie szukać, bo jest tam nie ciekawie. Czy mogłabyś też polecić mi jakieś podstawówki, w których nauczanie jest na wysokim poziomie, bo mam 2 dzieci w wieku szkolnym i chciałabym posłać ich do dobrej szkoły. A jak tam z pracą dla rusycysty w okolicach Białegostoku? Rozglądałaś się tam? ee4

Odpowiedz do tematu